Dbałość o zbilansowaną dietę jest kluczowa dla zachowania dobrej kondycji. Niestety - współcześnie poza coraz powszechniej występującą otyłością do grupy chorób cywilizacyjnych zaliczana jest cukrzyca. Diagnostyką, profilaktyką i leczeniem tego schorzenia (oraz ewentualnych powikłań) zajmują się diabetolodzy.
Cukrzyca to stan, w którym mamy do czynienia z hiperglikemią, czyli podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Jest to wynikiem zaburzeń metabolicznych - komórki trzustki nie wytwarzają wystarczającej ilości insuliny potrzebnej do trawienia cukrów, syntezy białek czy rozkładania tłuszczów. Wpływ na występowanie choroby mają zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Wyróżniamy 2 postacie choroby:
- cukrzycę typu 1 (pierwotną)- gdzie niedobór wytwarzanej przez trzustkę insuliny jest bardzo wysoki;
- cukrzycę typu 2 (insulinoniezależną). Ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 wzrasta wraz z wiekiem;
Leczenie cukrzycy
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną o przewlekłej postaci. Oznacza to, że leczenie ma za zadanie nie tyle wyeliminowanie objawów, co korzystny wpływ na jakość życia i kondycję chorego, a także zatrzymanie postępu choroby (by zredukować ryzyko wystąpienia powikłań). Terapia w cukrzycy powinna mieć charakter kompleksowy. Środkami stosowanymi do unormowania poziomu glukozy we krwi pozostają: insulina (której niedobory uzupełniane są iniekcyjnie), leki doustne - stymulujące pracę trzustki. Poza stosowaniem środków farmakologicznych istotna jest również stała opieka specjalisty - diabetologa i monitorowanie stanu zdrowia chorego (poza codziennym dokonywaniem pomiarów poziomu glukozy we krwi). W leczeniu cukrzycy bardzo ważna jest odpowiednia dieta oraz, jeśli to możliwe wprowadzenie do codziennej rutyny aktywności fizycznej, która korzystnie oddziałuje na tempo metabolizmu, a co za tym idzie - zwiększa spalanie węglowodanów.

W gabinecie przyjmują
dr n. med.
Iwona Salamon
specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog